Läkemedel vid ledgångsreumatism - RA (2024)

I gruppen långtidsverkande antireumatiska läkemedel, DMARD ingår flera olika typer av läkemedel. Nästan alla dessa läkemedel har från början tagits fram för att behandla andra sjukdomar.

Antireumatiska läkemedel minskar på olika sätt inflammationen i lederna. Därmed minskar också besvär med smärta, stelhet och svullnad.

Ibland är inte ett läkemedel tillräckligt för att hämma inflammationen och då kan man få en kombination av flera olika antireumatiska läkemedel.

Några exempel på antireumatiska läkemedel är:

  • metotrexat
  • sulfasalazin
  • hydroxiklorokin
  • leflunomid
  • ciklosporin
  • JAK-hämmare.

Metotrexat

Metotrexat är det läkemedel som framför allt används vid ledgångsreumatism. Det beror både på att den antireumatiska effekten är bra och att biverkningarna är förhållandevis få. Det är viktigt att inte få så mycket biverkningar eftersom läkemedlet används under flera år.

Metotrexat kan vara det enda antireumatiska läkemedel som man använder. Det kan också kombineras med till exempel sulfasalazin, hydroxiklorokin eller biologiska läkemedel.

Läkemedlet hämmar immunförsvaret. Det gör att inflammationen minskar. Effekten kommer vanligen inom två till tre månader. Vid behandling med metotrexate får man också ta folsyra som är ett B-vitamin. Det tas för att minska biverkningar.

Finns i olika former

Läkemedlen finns somtabletter och i form av en spruta, en injektion. Läkemedlet tas i låg dos en gång i veckan.

Att tänka på när du använder metotrexat

Du kan bli mer mottaglig för infektioner om du använder metotrexat. Om du får en infektion kan det bli aktuellt att slu*ta använda metotrexate. Prata med din läkare om du vill få mer information.

Behandling vid graviditet och amning

Metotrexat kan påverka fostret negativt. Därför bör du använda säkra preventivmedel under behandlingen. Du bör slu*ta ta läkemedlet minst tre månader före en planerad graviditet. Det gäller både män och kvinnor.

Du ska inte ta läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Biverkningar

Du kan må illa dagen efter att du tagit läkemedlet. Illamåendet kan minskas genom att sänka dosen eller ta tabletterna på kvällen. Ett annat alternativ till att minska illamåendet kan vara att få metotrexat i form av en spruta.

Du kan öka dosen med folsyra för att motverka och lindra illamåendet. Du ska inte ta folsyra samma dag som metotrexat, eftersom det kan minska dess effekt.

En del personer kan få inflammation i munhålans slemhinnor, ont i huvudet, yrsel, tappa hår, hudutslag eller tappa matlusten.

Påverkan på levern är en annan biverkning som ofta beror på hur hög dos du tar. Då kan du behöva göra uppehåll med behandlingen. Leverpåverkan brukar man inte märka själv utan det upptäcks på blodprover som bör tas regelbundet under behandlingen.

En biverkning som är sällsynt men allvarlig är torrhosta och andningsbesvär som beror på inflammation i luftvägarna. Om du får sådana besvär ska du omedelbart kontakta läkare.

Exempel på läkemedel som innehåller metotrexat

  • Injexate
  • Metotrexat
  • Metotab
  • Metojectpen
  • Nordimet.

Sulfasalazin

Vid ledgångsreumatism används sulfasalazin för att bromsa sjukdomens utveckling. Från att du börjar ta läkemedlet kan det ta upp till tre månader innan du märker att du blir bättre i lederna.

Sulfasalazin kan även användas vid inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Finns i olika former

Läkemedlen finns somtabletter och enterotabletter.

Att tänka på när du använder sulfasalazin

Du ska inte använda sulfasalazin om du är överkänslig mot sulfa eller acetylsalicylsyra.

Antalet vita blodkroppar kan ibland minska och leda till att du får en ökad risk för infektioner, men det är ovanligt. Risken är störst de första månaderna. Kontakta en läkare om du får hög feber eller andra symtom på infektion de första månaderna när du använder sulfasalazin.

Behandling vid graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid. Du bör också ta folsyra, som är ett B-vitamin.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken. Om du följer doseringsanvisningarna finns det inget som tyder på att det påverkar barnet.

Biverkningar

Biverkningar som kan förekomma är till exempel illamående, ont i magen och huvudvärk som ibland kan bli så besvärande att man måste avbryta behandlingen. Klåda, hudutslag och feber förekommer också. Mer sällsynta biverkningar är till exempel inflammation i lungorna och njurarna. Risken för biverkningar är störst under de första månaderna.

Du får regelbundet lämna blodprover för att kontrollera blodkroppar och lever.

Exempel på läkemedel som innehåller sulfasalazin

  • Sulfasalazin medac
  • Salazopyrin och Salazopyrin EN.

Hydroxiklorokin

Läkemedel som innehåller hydroxiklorokin motverkar inflammation. Läkemedlen är inte alltid tillräckligt effektiva för att motverka ledgångsreumatismen. De används främst tillsammans med metotrexat och sulfasalazin.

Det kan ta en till tre månader innan läkemedlen ger full effekt.

Finns i olika former

Läkemedlen finns somtabletter.

Att tänka på när du använder hydroxiklorokin

Du ska inte använda läkemedlen om du har epilepsi, porfyri eller vissa skador på syn eller hörsel.

Behandling vid graviditet och amning

Prata med en läkare om du behöver använda läkemedlen när du är gravid eller ammar.

Biverkningar

Läkemedlen har oftast inga allvarliga biverkningar. Men vissa personer kan må illa, tappa aptiten och känna obehag från magen. Det brukar bli bättre när man har tagit läkemedlet en tid. En del kan få suddig syn och svårigheter att ställa om ögat från fjärr- till närseende och tvärtom. Dessa besvär från ögonen kommer ofta tidigt i behandlingen och är ofarliga. Besvären brukar gå över om man slu*tar med läkemedlet eller sänker dosen.

Om du behandlas med höga doser under lång tid finns en liten risk att du kan få skador på ögats näthinna. Om du behandlas under lång tid kan du behöva kontrollera ögonen hos en ögonläkare.

Hudutslag, klåda och pigmentförändringar i huden är andra biverkningar som kan förekomma.

Exempel på läkemedel som innehåller hydroxiklorokin

  • Plaquenil.

Leflunomid

Leflunomid motverkar inflammationen. Effekten är jämförbar med metotrexat.

Finns i olika former

Läkemedlet finns somtabletter.

Att tänka på när du använder leflunomid

Leflunomid kan göra att du får förhöjt blodtryck. Därför ska du gå på kontroller om du har högt blodtryck eller någon hjärtsjukdom.

Behandling vid graviditet och amning

Du ska inte använda leflunomid när du är gravid. Läkemedlet påverkar fostret negativt. Du ska använda ett säkert preventivmedel upp till två år efter att du har behandlats med leflunomid. Denna tid kan förkortas till 11 dagar med hjälp av läkemedelsbehandling.

Du bör undvika leflunomid när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet. Prata med en läkare om du behöver använda leflunomid när du ammar.

Biverkningar

Biverkningar som kan förekomma är till exempel huvudvärk, illamående, diarré, leverskador, påverkan på blodet, högt blodtryck och viktnedgång.

Exempel på läkemedel som innehåller leflunomid

  • Arava
  • Leflunomide.

Ciklosporin

Vid reumatisk sjukdom bromsar läkemedlet sjukdomsförloppet genom att immunförsvaret hämmas. Det gör att inflammationen minskar. Effekten kommer vanligen inom 2–3 månader.

Man kan få använda ciklosporin enbart och i kombination med andra läkemedel.

Finns i olika former

Läkemedlen finns somkapslar.

Att tänka på när du använder ciklosporin

Du vara mer mottaglig för infektioner när du behandlas med immunhämmande läkemedel. Därför ska du kontakta läkare om du får symtom som feber, ont i halsen och förkylning eller andra influensaliknande symtom.

Ciklosporin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Därför bör du tillsammans med din läkare ha en noggrann genomgång av vilka läkemedel du använder innan du påbörjar behandlingen med ciklosporin.

Grapefrukt och grapefruktjuice hämmar kroppens nedbrytning av ciklosporin och du kan då få för mycket ciklosporin i blodet. Därför ska du undvika grapefrukt när du behandlas med ciklosporin. Johannesört kan minska koncentrationen av ciklosporin och bör därför heller inte användas samtidigt.

Du bör prata med en läkare om du är sjuk och riskerar att bli uttorkad, till exempel vid magsjuka eller hög feber. Du kan eventuellt få minska dosen eller göra ett uppehåll med läkemedlet, eftersom det annars kan ge skador på njurarna.

Behandling vid graviditet och amning

Du kan fortsätta ta läkemedlet när du är gravid, men bör ändå prata med en läkare inför en planerad graviditet.

Undvik läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få till exempel magbesvär, hårväxt, trötthet, huvudvärk, muskelbesvär eller svullet tandkött. Du kan också få högt blodtryck, nedsatt njurfunktion eller påverkan på levern, blodfetterna eller saltbalansen. Därför får du regelbundet gå på kontroller under behandlingen.

Exempel på läkemedel som innehåller ciklosporin

  • Ciqorin
  • Ciklosporin IVAX
  • Sandimmun Neoral.

JAK-hämmare

JAK-hämmare är en ny grupp läkemedel som är så kallade riktade syntetiska DMARD. JAK-hämmare verkar genom att sänka aktiviteten hos ett enzym i kroppen som kallas januskinas, vilket medverkar i inflammationer.

Finns i olika former

Läkemedlen finns somtabletter och depottabletter.

Behandling vid graviditet och amning

Du ska inte ta läkemedlen under graviditet. Rekommendationen är att avslu*ta behandlingen med tofacitinib minst 28 dagar innan graviditet och att avslu*ta behandling med baricitinib minst 7 dagar före.

Erfarenhet saknas avseende hur läkemedlet eventuellt påverkar barnet vid amning och du bör därför inte ta dessa läkemedel när du ammar.

Biverkningar

Risken för blodpropp, hjärtkärlsjukdom och cancer kan öka vid behandling med JAK-hämmare. Därför gör läkaren en bedömning av risken för det innan du startar behandlingen.

Den immundämpande effekten ger en ökad risk för infektioner, till exempel luftvägsinfektioner och bältros. Det innebär att du får göra uppehåll med läkemedlet under pågående infektion. En del kan må illa och få diarréer. För övrigt kan blodet, levern och njurarna påverkas. Om påverkan blir alltför stor får du göra uppehåll med läkemedlet.

Om du bär på en tidigare smitta av tuberkulos eller virushepatit kan sjukdomen bli aktiv av dessa läkemedel. Därför gör läkaren en bedömning av risken för det innan du startar behandlingen.

Exempel på JAK-hämmare

Läkemedel som innehåller baricitinib:

  • Olumiant.

Läkemedel som innehåller tofacitinib:

  • Xeljanz.

Läkemedel som innehåller upadacitinib:

  • Rinvoq.

Läkemedel som innehåller filgotinib:

  • Jyseleca.

Varför känner du dig inte alltid bättre av antireumatiska läkemedel?

Behandlingen av ledgångsreumatism bygger mer på läkarnas samlade erfarenhet av vilka läkemedel som bromsar sjukdomen än på kunskap om vad som faktiskt orsakar sjukdomen och hur ledgångsreumatism utvecklas i kroppen. Därför får läkarna pröva sig fram med olika antireumatiska läkemedel. Det kräver tålamod men till slu*t brukar man tillsammans med läkaren hitta den mest effektiva behandlingen. Dessvärre kan du få biverkningar som gör att du måste slu*ta med ett läkemedel som fungerar bra.

Läkemedel vid ledgångsreumatism - RA (2024)
Top Articles
War Thunder M60
Midway Route Coordinator August 2024 Newsletter - Run For The Wall®
Villarica Pawnshop Forex Rate
Hemispheres Dothan Al
Weather Underground Merritt Island
On Trigger Enter Unity
Lynchburg Arrest.org
Comparing Each Tacoma Generation, Which is Best?
Where to Buy Fresh Masa (and Masa Harina) in the U.S.
Unblocked WTF, UBG9 Unblocked Games, UBGWTF Games, Unblocked WTF, WTF Games Unblocked
Craigslist Pets Baton Rouge La
Power Supplemental Payment 2022 Round 4
Identogo Roanoke Va
Vilonia Treasure Chest
Midsommar 123 Movies
Emmi Sellers Cheerleader
Waifu Fighter F95
5128 Se Bybee Blvd
Retire Early Wsbtv.com Free Book
Palindromic Sony Console For Short Crossword Clue 6 Letters: Composer Of
Ck3 Culture Map
Highway 420 East Bremerton
Marisa Jacques Bio
Unveiling the World of Gimkit Hacks: A Deep Dive into Cheating
Emuaid Lawsuit
Liberty Prime Poster
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Bollywood Movies 123Movies
Generation Zero beginner’s guide: six indispensable tips to help you survive the robot revolution
The QWERTY Keyboard Is Tech's Biggest Unsolved Mystery
Mula Pelada
Roe V. Wade: The Abortion Rights Controversy in American History?second Edition, Revised and Expanded (Landmark Law Cases and American Society) - Taylor, Bob: 9780700617548
Osceola County Addresses Growth with Updated Mobility Fees
Mygxo Gxo Com Employee Login
Www.manhunt.cim
Morning Call Obits Today Legacy
Lockstraps Net Worth
Kenji Lentil Soup
Hercules 2014 Full Movie Youtube
Find your used roadbike, gravel Bike & MTB | buycycle UK
Ny Lottery Second Chance App
Everything 2023's 'The Little Mermaid' Changes From the Original Disney Classic
Waffle House Gift Card Cvs
Metrocast Channel Lineup
Madrigal Pharmaceuticals, Inc. (MDGL) Stock Forum & Discussion - Yahoo Finance
How Did Kratos Remove The Chains
Salons Open Near Me Today
Yahoo Sports Pga Leaderboard
Wv Anon Vault
Mets vs. Reds: Injury Report, Updates & Probable Starters – Sept. 7 - Bleacher Nation
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5333

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.